Project in uitvoering

De helende kracht van persoonlijk contact

Vaak willen slachtoffers en veroorzakers van een ernstige verkeersongeval contact met elkaar. Dat contact werkt herstellend, voor beide partijen. Maar hoe langer het duurt voordat veroorzaker en slachtoffer contact hebben, des te moeilijker het wordt. Om die reden hebben de Vrije Universiteit en documentaireproducent Moondocs een plan ontwikkeld om dit contact te bevorderen: een transmediale website waarop emotie en ratio rondom een verkeersongeval samenkomen.

Om dader en slachtoffer in een zo vroeg mogelijk stadium te bereiken ontwikkelen VU en Moondocs een banner voor op de websites van verzekeraars. Wanneer veroorzaker en slachtoffer online een schadeformulier indienen, verschijnt de banner in beeld met uitleg over de wenselijkheid van contact met de andere partij. Als de verzekerde de banner aanklikt, komt hij of zij op de site van CONTACT. Daar vinden veroorzakers en slachtoffers alle mogelijke informatie over wederzijds contact na een verkeersongeval en kunnen zij zich in een vroeg stadium informeren over de herstellende impact van dit contact.

Op de site van CONTACT staat een serie podcasts met gesprekken tussen slachtoffers en veroorzakers, waarin ruimte is voor de emotie van beide partijen. Daarnaast is op de site veel praktische informatie te vinden en kunnen veroorzaker en slachtoffer hulp krijgen worden bij het leggen van contact. De site heeft bovendien de functie van researchlab voor nader onderzoek naar de effectiviteit van de website en de helende kracht van persoonlijk contact.

Acceptatie, vergeving en verdraagzaamheid

Doelstelling van het project is om persoonlijk contact te bevorderen. Daarmee kan een begin worden gemaakt met het tegemoet komen aan belangrijke niet-financiële behoeftes van slachtoffers en veroorzakers, zoals vaststellen hoe het ongeval heeft kunnen plaatsvinden, verantwoordelijkheid nemen en excuses aanbieden. Dit draagt bij aan acceptatie, vergeving en verdraagzaamheid. En dat leidt weer tot beter herstel bij zowel slachtoffer als veroorzaker.

SASS ondersteunt dit onderzoek met een subsidie van € 75.000

Ga naar overzicht »