Project in uitvoering

Onderzoek naar sextortion: afpersing met naakt beelden

Onderzoek naar sextortion: financiële afpersing met naakt beelden

In 2017 maakte de 20-jarige Stefan een einde aan zijn leven, nadat hij was gechanteerd door een man die onder valse voorwendselen naaktbeelden van hem had verkregen. Stefan moest betalen, anders gingen de beelden online. Stefan was niet de eerste en niet de laatste die op die manier geld afhandig wordt gemaakt. Financiële sextortion heet deze vorm van afpersing. www.Helpwanted.nl wil door onderzoek meer inzicht krijgen in de reikwijdte van financiële sextortion onder jongens en jonge mannen tot 26 jaar en in de hulpvragen en behoeften van deze groep.

Sextortion is een vorm van afpersing, waarbij het slachtoffer bedreigd wordt met het online verspreiden van seksueel getint beeldmateriaal (foto’s, filmpjes en webcamopnames). De dader dwingt het slachtoffer meer materiaal te sturen (seksuele sextortion) of maakt hen geld afhandig (financiële sextortion). Jongens en jonge mannen zijn vaker slachtoffer van financiële sextortion. Ondanks alarmerende cijfers blijft deze vorm van afpersing onderbelicht in media, beleid en onderzoek.

Helpwanted wil onderzoek doen naar de reikwijdte en verscheidenheid van financiële sextortion. Het onderzoeksproject bestaat uit een survey-onderzoek (vragenlijst) en uit individuele interviews. Doel is meer inzicht te krijgen in financiële sextortion onder Nederlandse jongens, de relatie tussen de daders en slachtoffers en de schade die deze slachtoffers is toegebracht. Ook wil Helpwanted meer inzicht in de invloed van preventieve campagnes en de hulpvragen en behoeften van de jongeren. Helpwanted is onderdeel van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM).

Erkenning van mannelijke slachtoffers

In de media en de discussies worden meisjes vaak beschreven als slachtoffers en jongens als daders van sextortion. Helpwanted streeft naar erkenning van mannelijke slachtoffers van financiële sextortion. Verder wil Helpwanted de behoeften van deze groep in kaart brengen, zodat zij aanbevelingen kan doen voor zorg en hulp. Erkenning van de jongens en jonge mannen als slachtoffer en passende zorg en hulp zorgen ervoor dat deze groep minder kwetsbaar is.

SASS steunt dit onder zoek met € 80.000

Ga naar overzicht »