Slachtoffers van online criminaliteitSlachtoffers van seksueel geweldAfgerond project

Online Outreach – misbruik door ‘pro-ana coaches’ voorkomen

Jongeren die lijden aan de eetstoornis anorexia nervosa vinden elkaar vaak op pro-ana communities, waarbij pro-ana staat voor ‘professioneel anorexia’. Deze online communities stimuleren en verergeren de eetstoornis van de jongeren. Van deze kwetsbaarheid maken zogenaamde pro-ana coaches misbruik door de jongeren ‘hulp’ te bieden met het doel hen seksueel te misbruiken. Het project Online Outreach is gericht op het beschermen van de kwetsbare jongeren en het voorkomen van misbruik.

In Nederland lijden naar schatting 7.000 jongeren tussen 15 en 29 jaar aan anorexia nervosa. Op de online communities waar zij contact met elkaar zoeken, begeven zich ook pro-ana coaches. Vaak gaat het om mannen die, onder het mom van hulp bij afvallen, de jongeren seksueel materiaal willen ontfutselen en, nog erger, seksueel willen misbruiken.

Om de kwetsbare jongeren bescherming en hulp te kunnen bieden wil Frank Noteboom, hoofd van het Centrum Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) en manager bij hulpverleningsorganisatie Fier, een online hulpverleningsteam opzetten. Het plan is om hulpverleners uit te rusten met de nieuwste digitale tools, zodat zij online proactief contact kunnen leggen met (potentiële) slachtoffers, liefst voordat daders dat doen. Het CKM, het LUMC, de eetstoorniskliniek Ursula, Fier en Proud2beme slaan hiervoor de handen ineen met een aantal vooraanstaande technologiebedrijven.

Proactief in online wereld
Doel van Online Outreach is het voorkomen of vroegtijdig signaleren van misbruik van een pro-ana coach en het helpen van meisjes en jongens die een eetstoornis hebben en/of slachtoffer zijn van zo’n coach. Met de verzamelde data uit het project kunnen naar verwachting op den duur de meest schadelijke fora in beeld worden gebracht. Inzet van het project is vervolgens samen met moderators of eigenaren van de fora deze te transformeren tot veilige online plekken en anders uit de lucht te halen.

Het tweede deel van het project betreft het trainen van het Online Outreach team speciaal voor deze doelgroep. Gekwalificeerde zorgprofessionals gaan zich met de nieuwste techniek proactief bewegen in de online wereld. Waar (potentiële) slachtoffers zijn, zijn zij aanwezig en bieden zij hulp. Het project draagt bij aan bewustwording onder jongeren en hopelijk ook tot opsporing van online misbruikers. Resultaat is een veiliger online omgeving, voor kwetsbare jongeren nu en in de toekomst.

SASS ondersteunt dit project met € 98.350,-.

Ga naar overzicht »