Afgerond in 2017

Zorgdetectives: film over pgb-fraude

video poster

Slachtoffers van pgb-fraude zijn vaak kwetsbare mensen. Ze lijken weerloos en stemloos. Bovendien komen de fraudeurs in veel gevallen weg met hun misdaad. Met de film ‘Goed Opgelost’ wil Stichting Fraude Film Festival pgb-fraude inzichtelijk maken en deze onder de aandacht brengen van zowel slachtoffers als pgb-beheerders en beleidsmakers.

Zorgfraude is een belangrijk probleem. Deze fraude wordt zelden gepleegd door de budgethouders zelf. De fraudeurs zijn vaak pgb-bemiddelingsbureaus die misbruik maken van een kwetsbare groep mensen. Met de documentairefilm wil Stichting Fraude Film Festival het onderbelichte verhaal van de slachtoffers van pgb-fraude zichtbaar maken. Naast de film wordt ook educatief materiaal ontwikkeld. Samen met de film moet het materiaal bewustwording creëren over dit probleem.

Handvatten om situatie te keren

De film en het educatief materiaal richten zich op een brede doelgroep: slachtoffers, branche- en belangenverenigingen, zorgvragers en zorgprofessionals en professionals op het gebied van fraude worden aangesproken. De documentaire is vertoond op het Fraude Film Festival en kan na de première samen met het educatief materiaal breed ingezet worden voor voorlichtings- of trainingsdoeleinden bij branche- en belangenverenigingen.

Met het project genereert de stichting aandacht voor slachtoffers van pgb-fraude. Het project is bedoeld om beleidsmakers te stimuleren het beleid te heroverwegen zodat de positie van de slachtoffers verbetert en fraude wordt voorkomen. Ook wil de stichting de zelfredzaamheid van de slachtoffers versterken en hen handvatten geven om hun situatie te keren.

SASS ondersteunt dit initiatief met een subsidie van € 35.000

Ga naar overzicht »