logo Hackshield

Hackshield

Toekomstige cyberhelden

#Slachtoffers van online criminaliteit
De digitale wereld is een geweldige plek met veel mogelijkheden en tegelijkertijd ook veel gevaren. Met de cybersecurity game HackShield kunnen kinderen tussen 8 en 12 jaar veilig internet leren gebruiken. Bovendien worden ze gestimuleerd het met de game geleerde ook over te brengen op hun (groot)ouders.

HackShield is een bestaand innovatief educatief programma gericht op het vergroten van digitale vaardigheid onder kinderen, met specifieke aandacht voor het verhogen van het cybersecuritybewustzijn. Met interactieve lessen en een spannend spel leren kinderen essentiële vaardigheden om zichzelf te beschermen tegen online gevaren, zoals cybercriminaliteit, identiteitsdiefstal en cyberpesten.
Doel van het programma is het vormen van een bewuste en digitaal vaardige generatie die in staat is om veilig en verantwoord gebruik te maken van digitale technologieën.

Kwetsbare groep
Digitale vaardigheden en specifiek cybersecuritybewust zijn juist bij kwetsbare groepen vaak onderbelicht. Hierdoor worden onnodig veel kinderen slachtoffer van de gevolgen van cybercrime. Om te zorgen dat kinderen, hun ouders en senioren met een taalachterstand of andere culturele achtergrond ook gebruik kunnen maken van HackShield, zijn enkele aanpassingen nodig. Hiervoor wordt ondersteunend materiaal in verschillende talen en op verschillende leesniveaus ontwikkeld. In samenwerkingen met scholen, lokale overheden en maatschappelijke organisaties wordt HackShield zo ook toegankelijk voor kwetsbare groepen.

Om de inwoners van deze kwetsbare wijken en gebieden te bereiken, is samenwerking met bestaande, lokale organisaties belangrijk. Daarom worden onder andere buurthuizen, jongeren(werk)organisaties, scholen en instanties voor senioren betrokken. Via een campagne waarin kwetsbare kinderen en senioren een hoofdrol spelen wordt de doelgroep voorzien van handvatten.

HackShield in de klas
HackShield is ook beschikbaar voor scholen. HackShield in de klas biedt leerkrachten een kant-en-klaar lespakket dat aansluit op thema’s als phishing, desinformatie, geldezels en online grenzen. De lessen zijn in 30-45 minuten klassikaal te behandelen en worden voortdurend uitgebreid met nieuwe actuele thema’s. Docenten worden getraind en vanuit het programma HackShield wordt technische ondersteuning geboden.
De individuele game en het lespakket sluiten op elkaar aan, maar zijn ook los van elkaar te gebruiken en zijn gratis beschikbaar voor alle kinderen en scholen in Nederland. HackShield is vrij van in-app aankopen, doet niet aan kindermarketing en data wordt niet gedeeld.

SASS ondersteunt deze de uitbreiding van HackShield naar kwetsbare wijken met € 95.000,-.

Uitgevoerd door

Shelley van Dijk

dagelijks bestuur HackShield Future Cyber Heroes