""

Riposte

Korte film ter bewustwording seksueel misbruik bij mannen

#Slachtoffers van seksueel geweld
Veel slachtoffers van seksueel misbruik tussen twee mannen blijven onopgemerkt. Uit angst voor negatieve opmerkingen houden de mannen het misbruik voor de buitenwereld vaak geheim. Met de film Riposte willen de makers bewustwording en zichtbaarheid creëren over het onderbelichte thema van seksueel misbruik bij een man. De film laat zien hoe een slachtoffer in een verwarrende, stressvolle situatie overspoeld wordt door gedachten en emoties en niet meer in staat is om anders te reageren dan te bevriezen.

Het hoofddoel van de film is het bespreekbaar maken van seksueel geweld bij een man en de daarbij mogelijk optredende freeze respons; een automatische lichamelijke reactie waarbij je bevriest en je niet in staat bent om te handelen zoals je het liefst zou willen. De film gaat over schuld en schaamte rondom de freeze respons en de machteloosheid als het niet lukt dit te doorbreken. Ook de gevolgen van seksueel misbruik worden in Riposte getoond. Het slachtoffer voelt zich niet meer veilig, kan zich niet meer (seksueel) openstellen naar anderen, onderdrukt emoties en raakt de regie kwijt over zijn leven. Daarna volgt de strijd om die regie, ondanks alle obstakels, weer terug te krijgen. Daarnaast laat de film de psychologische kant zien van het ontstaan van misbruik. Het slachtoffer is vaak een nieuwkomer in een bestaande groep, wordt geïsoleerd en gemanipuleerd en een vertrouwd persoon heeft intenties die het slachtoffer vooraf niet heeft kunnen duiden. Ook wordt stilgestaan bij risicofactoren die ervoor zorgen dat seksueel misbruik onder de radar blijft: de machtsverhoudingen, de negatieve emoties die ontstaan na seksueel misbruik, de mogelijke karaktereigenschappen van het slachtoffer en de manipulatie.

Uit onderzoek blijkt dat mannen geen verkrachting melden omdat het hun mannelijke identiteit in gevaar brengt. Ze hadden moeten terugvechten. Ze denken dat professionals hen niet serieus zullen nemen of hen zullen wijzen op hun ‘eigen aandeel’. Vanwege de onwetendheid rondom seksueel geweld en de onbekende freeze respons, zullen mannen niet geneigd zijn om zich te openen over wat hun is overkomen. Door deze film kan dit onderbelichte onderwerp bespreekbaar gemaakt worden en zullen mannen zich mogelijk herkennen en zich eerder melden als slachtoffer bij de huisarts of andere instanties. Hen kan dan juiste hulp worden geboden. Tevens wordt de film ingezet voor educatie, zodat er meer kennis en daarmee begrip voor slachtoffers ontstaat.

SASS ondersteunt de productie van deze korte film met € 3.500,-

Uitgevoerd door