Lopend project

Oproep voor project- en onderzoeksvoorstellen

SASS stimuleert en financiert onderzoeken en projecten, die zich richten op het verbeteren van voorlichting, preventie of behandeling van slachtoffers. Op onze site staan de geschiedenis, doelstellingen en resultaten van SASS beschreven. Hoewel wij het hele jaar openstaan voor goede voorstellen, zoeken wij in 2023 actief naar voorstellen omtrent slachtoffers van online criminaliteit/ cyber crime.

 

Als samenleving zijn we digitaal actiever dan ooit. Onze bevolking krijgt op steeds jongere leeftijd te maken met de kansen van online/internet. Bellen, nieuws lezen, informatie verkrijgen en met elkaar in verbinding staan doen we vaak digitaal. Deze kansen brengen ook risico’s en bedreigingen met zich mee. Afgelopen jaren is online criminaliteit/ cyber crime explosief toegenomen. Of het nu gaat om online aan- en verkoopfraude, phishing, ransomware, datingfraude, spoofing of whattsapp-fraude. Feit is dat er veel schade wordt gemaakt en slachtoffers bescherming nodig hebben.
Heb jij een onderzoeks- of projectvoorstel, dat slachtoffers van online criminaliteit/ cyber crime ondersteunt en hun veerkracht vergroot? Dan nodigen we je van harte uit te reageren. Dat geldt ook als het onderzoek of project niet direct aansluit op de hieronder genoemde thema’s maar wel ziet op online criminaliteit/ cyber crime. Wie weet kunnen we een financiële bijdrage leveren aan jouw project.

 

Pitch en honoreren
Na een eerste selectie worden maximaal 5 aanvragers in de gelegenheid gesteld om op 29 september 2023 de jury via een pitch te inspireren en te overtuigen van het nut van hun onderzoeks- of projectvoorstel. Per pitch is 10 minuten beschikbaar. Vervolgens zullen de juryleden gedurende maximaal 5 minuten aanvullende vragen stellen en is er ruimte voor discussie over het ingediende project.
De jury bepaalt na alle pitches welke aanvragen gehonoreerd worden. Hierbij wordt in totaal die dag een bedrag van € 100.000,- toegekend.

 

Mogelijke thema’s
Wij hebben verschillende thema’s en onderzoeksvragen geïdentificeerd die aandacht nodig hebben. Deze thema’s zijn gebaseerd op verkregen informatie van experts uit de wetenschap. Bij alle thema’s willen wij, dat aanvragers extra rekening houden met jongeren, kwetsbare slachtoffergroepen zoals ouderen, mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, LHBTI-ers en/ of vluchtelingen.

Thema A: Ervaren slachtoffers van online criminaliteit victim blaming? Zo ja, wat zijn de verschillen per type criminaliteit en welke oplossingen zijn hiervoor te bedenken?
Thema B: Gaan slachtoffers van online criminaliteit over tot eigenrichting? Zo ja, welke vormen worden daarbij gekend en welke (positieve/ negatieve) effecten heeft dit op slachtoffers?
Thema C: Van welke delicten worden jongeren relatief vaak slachtoffer en hoe kan de veerkracht voor deze jongeren worden verbeterd?
Thema D: Bij welke vormen van slachtoffers willen slachtoffers wel/ niet op de hoogte gehouden worden door de politie? Kunnen deze slachtoffers ook goed worden geholpen door politie en/ of hulpverlenende instanties? Hoe zouden instanties beter kunnen helpen?

 

Dien jouw voorstel in
Spreekt één van de thema’s jou aan? Of heb je zelf een idee voor een onderzoek dat bijdraagt aan de verbetering van de positie van slachtoffers van online criminaliteit/ cyber crime? Dien dan je voorstel voor 18 september 2023 in bij SASS.

 

Hoe beoordelen wij je aanvraag?
De jury bestaat uit de bestuursleden van SASS. Zij beoordelen alle aanvragen. De financieringsaanvraag wordt beoordeeld op de volgende criteria:

  • De mate waarin de subsidieaanvraag is onderbouwd.
  • De doorlooptijd (wij hebben voorkeur voor projecten die maximaal 2 jaar duren).
  • De praktische toepasbaarheid.
  • Originaliteit van het onderzoek of het project.
  • De impact van de uitkomsten van dit project voor de slachtoffers van online criminaliteit/ cyber crime.
  • Zijn de aanvragers in staat het werk uit te voeren blijkens een kort bijgevoegd CV.
  • Concrete doelstelling en bijbehorende evaluatieplannen.
  • Hoe gaan de aanvragers communiceren over hun resultaten; denk bijvoorbeeld aan vlogs/blogs, YouTube-filmpjes, artikelen, website, nieuwsbrief, infographics, (web)seminars en dergelijke.

Wie kan een financieringsbijdrage aanvragen?
Iedere rechtspersoon/ juridische entiteit. Deze oproep is een open uitnodiging aan organisaties om op het onderwerp online criminaliteit/ cyber crime een onderzoek te starten en een projectvoorstel bij SASS in te dienen. Natuurlijke personen komen niet in aanmerking voor een financieringsbijdrage.

Waar moet je nog meer op letten?

  • De projecten die SASS financiert moeten leiden tot daadwerkelijke verbetering van de positie van slachtoffers van online criminaliteit/ cyber crime. Praktische toepasbaarheid van de projecten is dus cruciaal.
  • SASS verstrekt een bijdrage in de financiering uitsluitend voor projecten die in Nederland worden uitgevoerd en vanuit in Nederland gevestigde organisaties worden aangevraagd.
  • Aanvragen die worden ingediend bij SASS mogen voor het besluitvormingsmoment niet zijn gestart of voltooid. Besluitvorming met betrekking tot deze oproep zal plaatsvinden op 29 september 2023.
  • Het advies van de jury is bindend en er is geen mogelijkheid om hierover in beroep te gaan.

 

Tijdspad

  • Uiterlijk indienen van een financieringsaanvraag: Voor 18 september 2023.
  • Voorselectie door de jury vindt plaats in de periode tussen 19 en 23 september.
  • Uiterlijk 26 september 2023 worden de aanvragers geïnformeerd over de uitkomsten van de voorselectie (projectaanvraag afgewezen of uitnodiging om te komen pitchen aan de Handelsweg 2, Zeist Gebouw Achmea).
  • Op 29 september 2023 van 11.00 tot 12.00 uur: Pitch bijeenkomst en eindselectie projectaanvragen (alle aanvragers zijn hierbij van harte welkom).

Meer informatie?
Meer informatie over SASS vind je op deze site. Met vragen kun je terecht bij Bart Bielars, secretaris/penningmeester van SASS via sass@achmea.nl of 06-13024062.

Ga naar overzicht »